Beschrijving
Oorsprong
Klein spelt of Tritium monococcum is een van de eerste graansoorten die de mens gekend heeft, dicht bij tarwe, lang vergeten wegens zijn lage opbrengst per hectare.
Van oudsher werd spelt vooral in de winter gegeten, maar om zijn smaakkwaliteiten werd spelt gewaardeerd vanaf het ontbijt, als begeleiding bij brood en gebak.
Beschrijving
De kleine spelt behoort tot de familie van de deugden van de tarwe.
Anders dan de Belgische of Italiaanse spelt ( Triticum spelta ), heeft de kleine spelt opmerkelijke voedingskwaliteiten.
Het is een gezond en natuurlijk voedingsmiddel, rijk aan vitaminen, ijzer en magnesium en nog meer aan proteïnen.
Zijn spijsvertering bevorderende, verfrissende en regulerende eigenschappen zijn bijzonder aan te bevelen.
Gebruik
Basis koken: Reken gemiddeld 50 tot 100 gram per persoon, afhankelijk van de bijgerechten.
Was twee- of driemaal de vastgestelde hoeveelheid spelt.
Giet in een pan drie keer het equivalent van eerder gekruid water.
Laat gedurende ongeveer 30 minuten koken.
Haal van het vuur en laat 5 tot 10 minuten zwellen, daarna afgieten.
Kleine spelt wordt gebruikt als bijgerecht bij wild, vlees in saus, konijnen, gevogelte, lam, maar ook in salades, tabbouleh en soep.