Beschrijving
Alvaro Domecq
De familie Domecq is in Andalusie bekend om hun toewijding en succes in paarden en liefde voor mooie wijnen. Het is Álvaro Domecq Romero, een bekende rejoneador (de man op het paard bij stierenvechten) die met zijn vermogen in 1998 de meest legendarische sherry kelder en bodega van Jerez opkocht om deze van de ondergang te redden. Het is de bodega van Pilar Aranda die is gesticht in 1850 en zich eeuwenlang heeft gevestigd als een van de producenten van de hoogste kwaliteit in de Marco de Jerez. Pilar Aranda was de eerste vrouwelijke wijnmaakster in de Marco de Jerez en de eerste die tot erevoorzitster van het Oogstfeest werd verkozen. Vandaag is zij een referentie in de wereld van de Sherry.
Het ontstaan van sherry azijn
Tijdens de rijping van de wijnen wordt soms geconstateerd dat de zuurgraad van sommige mosten toeneemt. Deze worden apart gelegd en zijn bestemd voor de bereiding van azijn.
Het rijpingsproces vindt plaats volgens het Jerez-systeem van solera en criaderas, in vaten van Amerikaans eikenhout met een inhoud van ongeveer 500 liter, waarbij de zuurgraad in elke criadera wordt verhoogd en de restalcohol wordt verlaagd, zodat in de solera een totale zuurgraad van 9,5 % wordt bereikt. Rijping neem tot 30 jaar in beslag.
Uiterlijk: helder
Kleur: donker kastanjebruin met amberkleurige tinten
Geur: enigszins scherp azijnzuur, maar wijnachtig, met hints van hout.
Druiven: 100% palomino
Gebruik
Sherry azijn is complex en heeft hoge zuren. Diepgang komt de vatrijping, dit geeft ook hout en noten nuances. Deze azijn is prachtig bij oesters, schaal en schelpdieren, als ceviche (garing in zuur), aziatische toepassingen i.c.m. sojasaus, groentes zoals broccoli, in sauzen, vervang recepten met reguliere wijn azijn door sherry azijn om geheel nieuwe dimensies te betreden.