Garam masala 130 gr

8,30 incl. BTW

In deze geroosterde Indiaanse specerijenmix zitten zes smaakcomponenten: zoet, bitter, zuur, zout, kruidig en wrang. Dat maakt dat deze melange op vele manieren kan worden gecombineerd. Het voegt veel smaak toe zonder dat het pikant is. Een 100% specerijen mengsel zonder zout!

Categorie:

Beschrijving

Samenstelling

Garam masala betekent ‘gebrande mix van specerijen’ en wordt voornamelijk gebruikt om Noord-Indiase gerechten op smaak te brengen. Het is een aromatisch mengsel van specerijen die eerst wordt geroosterd en vervolgens worden gemalen.  De melange van Thiercelin is gebaseerd op kardemom, kaneel, zwarte peper, gember, nootmuskaat, kruidnagel, koriander, komijn, piment en tenslotte foelie. De zes smaakcomponenten: zoet, bitter, zuur, zout, kruidig en wrang worden gebruikt bij het zoeken naar het juiste evenwicht. 

 

Gebruik

Garam masala  kan worden gebruikt als smaakmaker op pakora’s en samosa’s of vermengd met yoghurt om er een heerlijke garnering van te maken. In de Indiase keuken wordt het als smaakmaker aan het einde van het koken toegevoegd. De toepassingen zijn divers, we vinden het vooral bij vlees, gevogelte, vis, in Indiase gerechten zoals curry’s, korma’s, tandoori’s en grillgerechten, maar ook bij eieren, rijst en groenten.

 

Oorsprong

De populariteit en de verscheidenheid van specerijen zijn legendarisch in India. Het dateert uit de Vedische tijd (3.000 v. Chr.) en volgens de oudste teksten is iedereen geboren met een missie te volbrengen. Daartoe moet de mens zijn hele leven leven, dat wil zeggen 120 jaar. Het is dus de plicht van iedereen om al het mogelijke te doen om het leven te verlengen door nauwgezet de instructies van de teksten te volgen om de lichamelijke, geestelijke en spirituele gezondheid te behouden. Dieet is, samen met slaap en seksualiteit, een van de drie fundamentele factoren voor het behoud van de lichamelijke gezondheid. Het gaat niet alleen om de keuze van de producten, maar ook om de voorbereiding van de maaltijden en de wijze van nuttigen.
We vertrouwen op de zes componenten van smaak: zoet, bitter, zuur, zout, kruidig en samentrekkend in de zoektocht naar het juiste evenwicht.

Ayurveda, dat “kennis van het leven” betekent, is de wetenschap van de traditionele Indiase geneeskunde en vermeldt al duizenden jaren in haar farmacopee alle specerijen die bij de bereiding van voedsel worden gebruikt en bedoeld zijn om de gezondheid van het menselijk lichaam in stand te houden, ziekten te voorkomen en te genezen.
In de Ayurveda worden 25 specerijen aanbevolen, waarvan de belangrijkste zijn: gember, pepers, lange peper, kurkuma, knoflook, granaatappel, kardemom, fenegriek, ajwain, munt, saffraan, kruidnagel. De kunst ligt in de keuze, de dosering en de combinatie van deze specerijen in een kundige alchemie: het is de oneindige diversiteit van masala’s. Indiërs hebben een enorme belangstelling voor voedsel als een manier van leven, een integraal deel van hun cultuur, van hun manier van leven.

 

Thiercelin het Tophuis uit Parijs!

Thiercelin is het tophuis voor specerijen uit Parijs. Zij doen geen concessies op kwaliteit en nemen alleen genoegen met het allerbeste. Dit familie bedrijf stamt uit 1809. In haar lange bestaansgeschiedenis hebben zij veel kennis op kunnen doen en een groot netwerk kunnen opbouwen met kleine producenten waarmee zij samenwerken om tot de beste specerijen en kruiden ter wereld kunnen komen. Inmiddels staat de 8e generatie aan het roer.

 

Less is more

Goede specerijen zijn voller, rijker en expressiever in smaak. Bij thiercelin liggen geen kant en klare producten in het magazijn klaar. Pas als men een aanvraag binnen krijgt worden producten verwerkt en verpakt. Specerijen horen ‘vers’ te zijn om hun volle potentie te ervaren. Kwaliteit en werkwijze zorgen voor een exceptionele intensiteit waardoor er minder van nodig is en men dus vaak goedkoper uit is in gebruik.

 

Master parfumier

Specerijenmixen hebben vaak een lange ontstaansgeschiedenis. De samenstelling heeft een oorsprong uit een bepaald gebied maar verschilt vaak lokaal van ingrediënten en doseringen. Een specerijenmix valt dus wel binnen kaders maar heeft dus nooit een specifieke vaste receptuur. Naast dat men lokaal op eigen wijze samenstelt zijn er ook elke oogst verschillen in de ingrediënten. Het is en blijft een natuurproduct en deze zijn altijd veranderlijk. Bij het maken van een mix is er dus altijd sturing nodig om tot een goed resultaat te komen.

Thiercelin beschikt over een meestermixer, ooit opgeleid als parfumier. Hij is de neus van het bedrijf en is verantwoordelijk voor de samenstelling. Met zijn ervaring zorgt hij voor balans, spanning, en het bereiken van het exceptionele smaakbeleving.

Extra informatie

Ingrediënten

Zwarte peper , koriander , komijn , kardemom , kaneel , laurier , foelie , nootmuskaat , kruidnagel.

Alergenen

Geen.

Voedingswaarde per 100gr

Energie: 131 kJ / 31 kcal
Vetten: 1,25 GR
Waarvan verzadigd vet: 0,35 GR
Koolhydraten: 6,19 GR
Suiker: 0,3 GR
Eiwitten: 0 GR
Zout: 0,016 GR