Beschrijving
Oorsprong, Probleem van een harde korrel.
Durum tarwe is een harde tarwesoort met een hoog gluten gehalte. Dit is niet geschikt om brood van te bakken, want het deeg is taai en zal niet rijzen. Daar kwam men in de oudheid achter. Ook het bewaren van deze tarwe gaf problemen. Zo heeft men bedacht de tarwe eerst te bewerken voordat men het kan opslaan. Hieruit zijn drie bekende producten ontstaan: Pasta in Italie, couscous in Noord-Afrika en Bulgur in het Midden Oosten.
Couscous maken
Couscous met de hand maken is een tijdrovende en arbeidsintensieve klus. Als eerst dient de durum tarwe te worden vermalen tot meel. De meel deeltjes worden met een wrijvende beweging met elkaar verkleeft tot bolletjes. Om de couscous houdbaar te maken wordt deze gestoomd en vervolgens gedroogd.
Nu de dag wordt er met hulpmiddelen veelal met water de couscous balletjes gevormd, gestoomd en gedroogd.
Gebruik
Couscous is onlosmakelijk verbonden met de Noord-Afrikaanse keuken en is er in vele vormen. Meestal wordt couscous gestoomd om het te garen. Echter kan het ook met warm water worden opgezet.
Het wordt veel geserveerd als schotel/salade met verse en bereide groentes, peulvruchten, noten, kruiden, vis, schaal en schelp dieren, vlees. Zowel zoet met vruchten zoals gedroogde abrikozen of rozijnen, als hartig toe te passen. Frisse nuances met bijvoorbeeld citroensap of lobbige yoghurt. Prachtig te voorzien met diverse soorten specerijen, zoals ras el hanout of dukkah. De mogelijkheden zijn enorm.