Beschrijving
HOE WORDT HET GEMAAKT?
Het proces vindt plaats in een geïsoleerde ruimte. Daar hebben ze een uit het Verenigd Koninkrijk geïmporteerde oven waarin belangrijke structurele veranderingen zijn aangebracht door het technisch team van Castillo de Canena.
Het proces begint als volgt:
1. Ze beginnen met een zeer langzame verbranding van ecologische eik en beukenhouten zaagsel, waarbij vlammen worden vermeden.
2. Met deze langzame verbranding wordt een kleine hoeveelheid rook geproduceerd. Het is een witte, dichte en consistente rook (rokers noemen het een “rijke rook”).
3. Verder regelen ze onze extra vergine olijfolie Arbequina in de ovenschalen.
4. De rook die ontstaat, dringt langzaam door in de Arbequina olie en impregneert deze met zijn geur- en smaaktonen.
5. Na ongeveer 2 uur hebben zij hun eerste liter Arbequina olie gerookt!
6. Het is een zeer langzaam proces waarbij het noodzakelijk is dat de Master roker zich voortdurend zeer bewust is van alle details. Zij kunnen maar maximaal 50 liter per keer roken.
Belangrijk is dat de oventemperatuur constant wordt bewaakt en nooit hoger is dan 30 / 35ºC, terwijl de ruimte waar hij wordt vastgehouden constant op 15ºC wordt gehouden. Zoals u weet, schaden hoge temperaturen de kwaliteit van de olie en wat zij willen is dat de olie wordt geïmpregneerd met tonen van rook, maar dat ze niet niet hun oorspronkelijke organoleptische arbequinaolijf kenmerken
De olie behoudt al zijn essentie en kwaliteit, waardoor veranderingen in de eigenschappen worden voorkomen zonder dat de smaak verloren gaat.