Beschrijving
Geschiedenis
De tuinboon is een zeer oude en gemakkelijk te telen groente. Zijn oorsprong kan in de oude wereld worden gezocht. Duizenden jaren geleden werd hij al geoogst in Afghanistan, West-Azië en de omgeving van de Himalaya. Het verbouwen en gebruik van tuinbonen in het Middenlandse Zeegebied gaat zeker tot 6000 jaar terug.
Tijdens de Middeleeuwen was het in Spanje de meest geconsumeerde groente. In 1981 werd het de peulvrucht met de grootste productie in Spanje. In Spanje zijn de provincies Granada, Córdoba en Sevilla de provincies met de grootste productie van tuinbonen. Ook op de Balearen, in Catalonië, Navarra, Huelva, Badajoz, Alicante en Valencia wordt deze boon geteeld, zij het in kleinere hoeveelheden.
Baby tuinboon
De baby tuinboon is een kleine variant tuinboon en in tegenstelling tot zijn groote soortgenoten slechts 6 cm groot. LC plukt deze kleine tuinboon volledig met de hand. Zo kan er bij de oogst in april een selectie plaatsvinden op het juiste punt van malsheid en grootte. de meest malse en fijne exemplaren worden uigekozen om ze te conserveren in een milde olijfolie die niets afdoet aan hun smaak.
Gebruik
De baby boontjes zijn voorgegaard. Ze dienen een kleinbeetje temperatuur te hebben om te kunnen worden gebruikt. Prachtig in sidedishes met gevogelte, een eitje, blokjes gebakken buikspek of ham. Mooi in salades, in combinatie met couscous of bulgur. Lekker met balsamico en geschaafde parmezaan.
LC, top conservateurs
LC oftewel, La Catedral de Navarra, is de grote inzet van de familie Sainz, die al meer dan 70 jaar actief is in de groenteconservensector dankzij haar streven naar kwaliteit en haar respect voor natuurlijke producten. Het geheim schuilt in de bodem, vruchtbaar en rijk dankzij de strenge temperaturen en de overvloed aan water die kenmerkend zijn voor de Ebro-vallei van Navarra.
De onderzoeksinspanningen van LC zijn erop gericht de smaak, de textuur en de versheid van vers geoogste groenten intact te houden. De vruchten worden verwerkt en geconserveerd zodra ze van het veld komen, en bij elke stap van het proces wordt ervoor gezorgd dat zelfs niet het geringste beetje van de authenticiteit verloren gaat.
LC kiest de beste grond voor de teelt, altijd in de buurt van hun installaties. Ze kiezen de beste vruchten voor de meest gepassioneerde liefhebbers van gastronomie en voeren strenge kwaliteitscontroles uit zodat ze op het hoogtepunt zijn van de grondstof die wij aanbieden.
Geschiedenis LC
De geschiedenis van La Catedral de Navarra gaat terug tot de eerste helft van de vorige eeuw. Reeds tijdens de Spaanse burgeroorlog bewaarden de moeders van de soldaten groenten, stoofpotten en patés voor hun kinderen, en ook in de naoorlogse periode was het van essentieel belang zoveel mogelijk levensmiddelen in het seizoen te bewaren zodat zij het hele jaar door beschikbaar zouden zijn. Conserven werden een dagelijkse noodzaak, vooral in streken zoals de Navarrese rivieren, waar de vruchtbare moestuin voortreffelijke producten opleverde die het bewaren waard waren. Petra López, de grootmoeder van de huidige eigenares van La Catedral de Navarra, begon in Mendavia een bedrijfje waarin zij potten, geschiedenis en traditie sloot, en combineerde haar kennis van het platteland met een uitgesproken ondernemerskarakter. Zij en haar familie gebruikten tin voor het verzegelen van zowel hun eigen groenteconserven als van de conserven die thuis door de mensen van het dorp werden bereid. Halverwege de jaren veertig verkochten ze al artisjokken, tomaten, paprika’s, witte asperges en prei. Sindsdien zijn alle inspanningen van de familie erop gericht de beste groenten te verkrijgen en hun smaak intact te houden, wat van La Catedral de Navarra een synoniem van kwaliteit heeft gemaakt.