Beschrijving
Het geheim van het terroir
Op de vruchtbare grond van de oevers van de Ebro heerst er een prachtig klimaat voor asperges. De nachten fris, en overdag heersen er warme temperaturen. De hitte helpt de asperges te mesten en te ontkiemen. De kou helpt de asperges niet uit te drogen en hun versheid te behouden. Daarom groeien de asperges hier zo goed.
’s nachts oogsten
De oogstmaanden zijn in april, mei en juni. De oogst vindt ’s nachts plaats tussen 22:00u ’s avonds en 06:00u in de ochtend. Direct na de pluk worden de asperges gewassen en gerehydrateerd met koud water. LC is het enige bedrijf dat asperges eerst blancheerd alvorens ze te schillen. Dit wordt gedaan zodat de schil bescherming blijft bieden aan de eigenschappen en aroma’s van de asperge. Dit maakt absoluut het verschil met alle andere aanbieders van asperges uit D.O. Navarra.
Er komt slechts 10% van de oogst in aanmerking om verwerkt te worden onder de naam LC omwille van de selectie op perfectheid: recht, wit, middelmatig dik, met gesloten uiteinden, zoet en licht bitter.
Gebruik
Conserven asperges van LC kunnen op dezelfde wijze worden gebruikt als verse asperges. LC probeert zo goed als mogelijk alle eigenschappen van verse asperge te behouden en te evenaren.
LC, top conservateurs
LC oftewel, La Catedral de Navarra, is de grote inzet van de familie Sainz, die al meer dan 70 jaar actief is in de groenteconservensector dankzij haar streven naar kwaliteit en haar respect voor natuurlijke producten. Het geheim schuilt in de bodem, vruchtbaar en rijk dankzij de strenge temperaturen en de overvloed aan water die kenmerkend zijn voor de Ebro-vallei van Navarra.
De onderzoeksinspanningen van LC zijn erop gericht de smaak, de textuur en de versheid van vers geoogste groenten intact te houden. De vruchten worden verwerkt en geconserveerd zodra ze van het veld komen, en bij elke stap van het proces wordt ervoor gezorgd dat zelfs niet het geringste beetje van de authenticiteit verloren gaat.
LC kiest de beste grond voor de teelt, altijd in de buurt van hun installaties. Ze kiezen de beste vruchten voor de meest gepassioneerde liefhebbers van gastronomie en voeren strenge kwaliteitscontroles uit zodat ze op het hoogtepunt zijn van de grondstof die wij aanbieden.
Geschiedenis LC
De geschiedenis van La Catedral de Navarra gaat terug tot de eerste helft van de vorige eeuw. Reeds tijdens de Spaanse burgeroorlog bewaarden de moeders van de soldaten groenten, stoofpotten en patés voor hun kinderen, en ook in de naoorlogse periode was het van essentieel belang zoveel mogelijk levensmiddelen in het seizoen te bewaren zodat zij het hele jaar door beschikbaar zouden zijn. Conserven werden een dagelijkse noodzaak, vooral in streken zoals de Navarrese rivieren, waar de vruchtbare moestuin voortreffelijke producten opleverde die het bewaren waard waren. Petra López, de grootmoeder van de huidige eigenares van La Catedral de Navarra, begon in Mendavia een bedrijfje waarin zij potten, geschiedenis en traditie sloot, en combineerde haar kennis van het platteland met een uitgesproken ondernemerskarakter. Zij en haar familie gebruikten tin voor het verzegelen van zowel hun eigen groenteconserven als van de conserven die thuis door de mensen van het dorp werden bereid. Halverwege de jaren veertig verkochten ze al artisjokken, tomaten, paprika’s, witte asperges en prei. Sindsdien zijn alle inspanningen van de familie erop gericht de beste groenten te verkrijgen en hun smaak intact te houden, wat van La Catedral de Navarra een synoniem van kwaliteit heeft gemaakt.