Beschrijving
Japan, de zevende grootste producent ter wereld, produceert uitsluitend groene thee. De meeste daarvan zijn Sencha, d.w.z. hele en natuurlijke bladthee die lichtgroene infusies oplevert die tijdens de maaltijd of in de namiddag kunnen worden gedronken.
Matcha
Matcha, de eerste en meest traditionele van de Japanse groene theesoorten, betekent letterlijk “gewreven thee”. En dat is precies wat matcha is. Matcha van ceremoniële kwaliteit wordt in een granietmolen tot poeder gemalen / gewreven. Het is zo fijn dat het zich in de lijnen van een vingerafdruk zet.
Tencha
Ten betekent “vijzel” of “vermalen”, en verwijst naar het proces waarvoor tencha is bedoeld om matcha te maken. De Matcha-thee van Thiercelin is 100% tencha. Het houdt in dat voordat men de blaadjes oogst, de plant een aantal dagen van het zonlicht wordt afgeschermd. Dit wordt gedaan om de thee minder bitter te laten smaken. Bij de pluk worden de jonge blaadjes geselecteerd. Deze worden vervolgens gestoomd en ontdaan van de nerven en steeltjes. Hierna worden ze gedroogd. De meeste tencha wordt tot matcha verwerkt (gemalen/gewreven), maar kan ook in zijn geheel worden gedronken.
Kenmerkend voor goede kwaliteit is een lichte groene kleur en een zijdezacht gevoel als je tussen je vingers wrijft.
Keukengebruik
Matcha wordt gebruikt als thee, maar ook bij de bereiding van ijs, sauzen, gebak en dranken.
Thiercelin het Tophuis uit Parijs!
Thiercelin is het tophuis voor specerijen uit Parijs. Zij doen geen concessies op kwaliteit en nemen alleen genoegen met het allerbeste. Dit familie bedrijf stamt uit 1809. In haar lange bestaansgeschiedenis hebben zij veel kennis op kunnen doen en een groot netwerk kunnen opbouwen met kleine producenten waarmee zij samenwerken om tot de beste specerijen en kruiden ter wereld kunnen komen. Inmiddels staat de 8e generatie aan het roer.
Less is more
Goede specerijen zijn voller, rijker en expressiever in smaak. Bij thiercelin liggen geen kant en klare producten in het magazijn klaar. Pas als men een aanvraag binnen krijgt worden producten verwerkt en verpakt. Specerijen horen ‘vers’ te zijn om hun volle potentie te ervaren. Kwaliteit en werkwijze zorgen voor een exceptionele intensiteit waardoor er minder van nodig is en men dus vaak goedkoper uit is in gebruik.
Master parfumier
Specerijenmixen hebben vaak een lange ontstaansgeschiedenis. De samenstelling heeft een oorsprong uit een bepaald gebied maar verschilt vaak lokaal van ingrediënten en doseringen. Een specerijenmix valt dus wel binnen kaders maar heeft dus nooit een specifieke vaste receptuur. Naast dat men lokaal op eigen wijze samenstelt zijn er ook elke oogst verschillen in de ingrediënten. Het is en blijft een natuurproduct en deze zijn altijd veranderlijk. Bij het maken van een mix is er dus altijd sturing nodig om tot een goed resultaat te komen.
Thiercelin beschikt over een meestermixer, ooit opgeleid als parfumier. Hij is de neus van het bedrijf en is verantwoordelijk voor de samenstelling. Met zijn ervaring zorgt hij voor balans, spanning, en het bereiken van het exceptionele smaakbeleving.