Kurkuma 120 gr

7,10 incl. BTW

Deze specerij breng naast de kenmerkende gele kleur, ook veel smaak in  gerechten. Kurkuma, ofwel geelwortel is zeer geliefd in de Indiaanse keuken en onmisbaar in currys en rijstgerechten. Met dit specerij breng je onlosmakelijk Zuid-Azië in je keuken.

Categorieën: ,

Beschrijving

Herkomst en geschiedenis

Turmeric, of Geelwortel, afkomstig uit Azië, heeft dankzij Marco Polo zijn weg gevonden naar Europa en de rest van de wereld. Tijdens zijn reizen door China merkte hij deze specerij op, die hij omschreef als “een vrucht die op saffraan lijkt en praktisch even nuttig blijkt te zijn”. De illustere ontdekkingsreiziger effende zo de weg voor het gebruik van kurkuma.

Op de eilanden in de Stille Oceaan wordt aan kurkuma magische eigenschappen toegeschreven en sommige volkeren dragen het in amuletten om zich tegen boze geesten te beschermen.

 

Beschrijving en karakteristiek

Met zijn gele bloemen en lange, puntige, glanzende bladeren kan kurkuma een hoogte van 1 meter bereiken. Hij groeit overvloedig in tropische klimaten, en het is zijn wortelstok (uitstekende wortel) die, wanneer hij gewassen, geschraapt, gekookt, gedroogd en geborsteld wordt, dit natuurlijke poeder van een intens en karakteristiek geel oplevert.

De kurkuma verspreidt dan een peperachtig en fris aroma, met een lichte geur van sinaasappel en gember. De smaak is scherp, bitter en samentrekkend. Dit basiskruid, dat veel wordt gebruikt in de Aziatische en Indiase keuken, is meestal droog te vinden als wortel of als poeder.

 

Gebruik

Kurkuma staat in Zuid-Azië hoog aangeschreven om zijn muskusachtige geur en gouden kleur. Het wordt gebruikt om Maleisische, Indonesische, Indische, Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse keukens op smaak te brengen. Het is vooral bekend om zijn associatie met rijst, vis en zijn deelname aan de ontwikkeling van vele curry’s, basis- en essentiële ingrediënten van het beroemde mengsel.

Kurkuma brengt vlees, stoofschotels, omeletten, groenten en rijst, vis en allerlei sauzen op smaak.

Voeg de kurkuma in een klein snufje toe, bij voorkeur halverwege het koken. Het kan worden gebruikt om bereidingen op smaak te brengen en te kleuren. In het bijzonder gearomatiseerde sauzen en mosterds.

 

Thiercelin het Tophuis uit Parijs!

Thiercelin is het tophuis voor specerijen uit Parijs. Zij doen geen concessies op kwaliteit en nemen alleen genoegen met het allerbeste. Dit familie bedrijf stamt uit 1809. In haar lange bestaansgeschiedenis hebben zij veel kennis op kunnen doen en een groot netwerk kunnen opbouwen met kleine producenten waarmee zij samenwerken om tot de beste specerijen en kruiden ter wereld kunnen komen. Inmiddels staat de 8e generatie aan het roer.

 

Less is more

Goede specerijen zijn voller, rijker en expressiever in smaak. Bij thiercelin liggen geen kant en klare producten in het magazijn klaar. Pas als men een aanvraag binnen krijgt worden producten verwerkt en verpakt. Specerijen horen ‘vers’ te zijn om hun volle potentie te ervaren. Kwaliteit en werkwijze zorgen voor een exceptionele intensiteit waardoor er minder van nodig is en men dus vaak goedkoper uit is in gebruik.

 

Master parfumier

Specerijenmixen hebben vaak een lange ontstaansgeschiedenis. De samenstelling heeft een oorsprong uit een bepaald gebied maar verschilt vaak lokaal van ingrediënten en doseringen. Een specerijenmix valt dus wel binnen kaders maar heeft dus nooit een specifieke vaste receptuur. Naast dat men lokaal op eigen wijze samenstelt zijn er ook elke oogst verschillen in de ingrediënten. Het is en blijft een natuurproduct en deze zijn altijd veranderlijk. Bij het maken van een mix is er dus altijd sturing nodig om tot een goed resultaat te komen.

Thiercelin beschikt over een meestermixer, ooit opgeleid als parfumier. Hij is de neus van het bedrijf en is verantwoordelijk voor de samenstelling. Met zijn ervaring zorgt hij voor balans, spanning, en het bereiken van het exceptionele smaakbeleving.

Extra informatie

Ingrediënten

Geelwortel.

Alergenen

Geen.

Voedingswaarde per 100gr

Energie: 0 kJ / 0 kcal
Vetten: 0 GR
Waarvan verzadigd vet: 0 GR
Koolhydraten: 0 GR
Suiker: 0 GR
Eiwitten: 0 GR
Zout: 0 GR