Beschrijving
Oorsprong La Vera
Pimentón komt uit de streek van La Vera, in Cáceres. De eerste die in europa de paprika conserveerde waren de Hiëronymieten uit het klooster van Yuste. De paprika dook hier op in de 16e eeuw, nadat columbis deze hadmeegenomen uit Amerika. De Azteken rookte reeds duizenden jaren pepers ter conservering. Tot op heden zijn de pepers uit La Vera voozien van een oorsprongsbenaming: “Denominación de origen Pimentón de la Vera”.
De pikante pimentòn, komt van een scherpe peper soort. Deze pepers wordt eerst gerookt tot een optimum in smaak en aroma. Daarna worden de gedroogde pepers vermalen en in de kenmerkende blikjes gedaan.
Pimentón geurt naar rook, en heeft in vergelijking met reguliere paprikapoeder, veel meer smaak. Vanwege zijn volle smaak is pimentón zeer geliefd in de Spaanse keuken. Het is onlosmakelijk verbonden met vleeswaren zoals chorizo, lomo en sobrasada. In de keuken vindt je het in sausen terug, zoals die voor de patats bravas en veel in combinatie met vis (stoofpotjes). Over nootjes, chips en snacks, en om kazen heen. Pimentón is ook een heel gaaf product voor BBQ rubs en sauzen.