Beschrijving
Oorsprong
De naam komt van het Hebreeuwse “kamon”. Het gebruik ervan is zeer oud aangezien er zaden zijn gevonden in de graven van de farao’s. Het was de favoriete specerij van Koning Salomon en Plinius, en de Arabieren gebruikten het als afrodisiacum.
Komijn (Cuminum cyminum) wordt vaak verward met karwij , het is een kleine eenjarige plant uit het zuiden van de Umbelliferae familie die lijkt op de laatste waarvan de grootte en het algemene uiterlijk, hoewel de vruchten groter zijn en hun aroma krachtiger en minder verfijnd.
Momenteel is komijnzaad hard bezig met een comeback als gezond specerij [time magazine] dankzij zijn uitmuntende voedingswaarden voor lijf en hoofd. Ze hebben een sterke en aromatische geur die lijkt op die van venkel, met een hete, prikkelende en scherpe smaak.
Gebruik
Komijn is altijd al gebruikt in de keuken; tegenwoordig wordt het vooral gebruikt in de oosterse keuken (couscous, tajines) en in die van de mediterrane landen. Maar vers gemalen komijn is zeer aromatisch, en als het niet zorgvuldig gedoseerd wordt, overheerst zijn aanwezigheid alles. De toepassingen zijn zeer gevarieerd: bij kaas, vis, gevogelte, varkensvlees, vleeswaren en zuurkool, groenten, fruit in compotes, gebak, komijnbrood.
Het is een belangrijk bestanddeel van Curry. Het wordt ook gebruikt in sommige likeuren.
Thiercelin het Tophuis uit Parijs!
Thiercelin is het tophuis voor specerijen uit Parijs. Zij doen geen concessies op kwaliteit en nemen alleen genoegen met het allerbeste. Dit familie bedrijf stamt uit 1809. In haar lange bestaansgeschiedenis hebben zij veel kennis op kunnen doen en een groot netwerk kunnen opbouwen met kleine producenten waarmee zij samenwerken om tot de beste specerijen en kruiden ter wereld kunnen komen. Inmiddels staat de 8e generatie aan het roer.
Less is more
Goede specerijen zijn voller, rijker en expressiever in smaak. Bij thiercelin liggen geen kant en klare producten in het magazijn klaar. Pas als men een aanvraag binnen krijgt worden producten verwerkt en verpakt. Specerijen horen ‘vers’ te zijn om hun volle potentie te ervaren. Kwaliteit en werkwijze zorgen voor een exceptionele intensiteit waardoor er minder van nodig is en men dus vaak goedkoper uit is in gebruik.
Master parfumier
Specerijenmixen hebben vaak een lange ontstaansgeschiedenis. De samenstelling heeft een oorsprong uit een bepaald gebied maar verschilt vaak lokaal van ingrediënten en doseringen. Een specerijenmix valt dus wel binnen kaders maar heeft dus nooit een specifieke vaste receptuur. Naast dat men lokaal op eigen wijze samenstelt zijn er ook elke oogst verschillen in de ingrediënten. Het is en blijft een natuurproduct en deze zijn altijd veranderlijk. Bij het maken van een mix is er dus altijd sturing nodig om tot een goed resultaat te komen.
Thiercelin beschikt over een meestermixer, ooit opgeleid als parfumier. Hij is de neus van het bedrijf en is verantwoordelijk voor de samenstelling. Met zijn ervaring zorgt hij voor balans, spanning, en het bereiken van het exceptionele smaakbeleving.