Beschrijving
Oorsprong
Volgens de westerse benaming is Curry (of kerrie) een bereiding van specerijen die veel voorkomt in de Indiase keuken. Britse kolonisten gebruikte tijdens de kolonisatie het woord Curry om alle Indiase gerechten in saus te beschrijven. Inderdaad, dit woord is afgeleid van de Tamil term ‘kari’ wat “smaak” of “gestoofd gerecht” betekent. Deze term wordt niet of nauwelijks nog gebruikt in India. Afhankelijk van de regio worden er andere namen voor gebruikt, zoals in Noord-India hanteerd met het woord masala, wat mengsel betekend.
Om een goede kok in India te worden, moet men de kunst van het kruiden mengen beheersen. De mengsels verschillen per regio en het voedsel waarmee ze gepaard gaan.
In westerse verwoording betekend “Curry”, saus . Het verwijst naar de kooktechniek waarbij voedsel met specerijen in water suddert om een saus te maken. Voor curry kan men het kookwater vervangen door kokosmelk, die dan als smaakvol en vloeibaar element dient in de saus.
Op westerse markt vindt men het meestal in poedervorm, maar ook in de vorm van pasta. Het is zijn bijzondere en zuivere samenstelling die er een zeer zacht of integendeel zeer sterk mengsel van maakt. Het blijft over het algemeen zeer geurig.
Gebruik
Curry Colombo is geurig en zacht. Het gaat heel goed samen met varkensvlees en kip. Zoals alle curry’s gaat deze melange goed samen met gestoofde vleesgerechten en gegrild vlees, vis en schaaldieren.
Thiercelin het Tophuis uit Parijs!
Thiercelin is het tophuis voor specerijen uit Parijs. Zij doen geen concessies op kwaliteit en nemen alleen genoegen met het allerbeste. Dit familie bedrijf stamt uit 1809. In haar lange bestaansgeschiedenis hebben zij veel kennis op kunnen doen en een groot netwerk kunnen opbouwen met kleine producenten waarmee zij samenwerken om tot de beste specerijen en kruiden ter wereld kunnen komen. Inmiddels staat de 8e generatie aan het roer.
Less is more
Goede specerijen zijn voller, rijker en expressiever in smaak. Bij thiercelin liggen geen kant en klare producten in het magazijn klaar. Pas als men een aanvraag binnen krijgt worden producten verwerkt en verpakt. Specerijen horen ‘vers’ te zijn om hun volle potentie te ervaren. Kwaliteit en werkwijze zorgen voor een exceptionele intensiteit waardoor er minder van nodig is en men dus vaak goedkoper uit is in gebruik.
Master parfumier
Specerijenmixen hebben vaak een lange ontstaansgeschiedenis. De samenstelling heeft een oorsprong uit een bepaald gebied maar verschilt vaak lokaal van ingrediënten en doseringen. Een specerijenmix valt dus wel binnen kaders maar heeft dus nooit een specifieke vaste receptuur. Naast dat men lokaal op eigen wijze samenstelt zijn er ook elke oogst verschillen in de ingrediënten. Het is en blijft een natuurproduct en deze zijn altijd veranderlijk. Bij het maken van een mix is er dus altijd sturing nodig om tot een goed resultaat te komen.
Thiercelin beschikt over een meestermixer, ooit opgeleid als parfumier. Hij is de neus van het bedrijf en is verantwoordelijk voor de samenstelling. Met zijn ervaring zorgt hij voor balans, spanning, en het bereiken van het exceptionele smaakbeleving.