Gemberpoeder 120 gr

7,80 incl. BTW

Gember, omarmd door health lovers, vereerd door koks door zijn veelzijdig gebruik in de keuken. In poedervorm gemakkelijk toepasbaar in rubs, sauzen en natuurlijk cakes en biscuits.

Categorieën: , Tag:

Beschrijving

Oorsprong en geschiedenis
Gember is de eerste specerij die in Europa werd ingevoerd. Het dankt zijn naam aan het Sanskriet “sringavera”, waaraan de Latijnse naam Zingiber is ontleend. In de 9e eeuw troonde het in Europa op alle tafels van de grote huizen en werd het gebruikt voor het versieren van sauzen voor vlees en gevogelte. In de Middeleeuwen werd hij “zingiber” genoemd en gebruikt om “gingebratum” te maken, een gembersnoepje dat in kandijsuiker werd bewaard.
Uit therapeutisch oogpunt maakte Sainte Hildegarde oogdruppels om cataract te genezen. Dioscorides in het oude Griekenland vermeldt zijn verwarmende werking op de maag. In India werd hij vooral erkend voor zijn werking tegen scheurbuik, koorts, inappetentie en moeilijke spijsvertering.

Beschrijving
Deze overblijvende tropische plant uit de Zingiberaceae-familie, die op Iris lijkt, wordt gemiddeld 1,50 meter groot. De bloemen verschijnen in september, zijn geel van kleur, en zijn gegroepeerd in schutbladeren.
De wortelstok, een deel van de plant met een marktwaarde, kan tot 10 cm groot worden en 200 gram wegen. Gemberpoeder wordt bereid met wortelstokken die 8 tot 10 maanden na het planten worden geoogst, meer vezelig en pikant worden ze geschild en gebroeid voordat ze worden gedroogd en tot poeder vermalen.

Gember is ideaal vanwege zijn verwarmende, bloedsomloopbevorderende en immuniteitsbevorderende werking.

Keukengebruik

Op culinair gebied staat gember hoog aangeschreven om zijn warme, delicaat houtachtige aroma en zijn licht bijtende pittige smaak. Zijn toepassing zijn erg breed.  In China en andere Aziatische landen wordt gember gekonfijt gebruikt bij vlees (varkensvlees, kip), vis of dessert. In Senegal voegen de Ouoloffs het toe aan couscous, en het is ook betrokken bij de samenstelling van kerrie. Veel gebruikt in cake en biscuits en dranken.

 

Thiercelin het Tophuis uit Parijs!

Thiercelin is het tophuis voor specerijen uit Parijs. Zij doen geen concessies op kwaliteit en nemen alleen genoegen met het allerbeste. Dit familie bedrijf stamt uit 1809. In haar lange bestaansgeschiedenis hebben zij veel kennis op kunnen doen en een groot netwerk kunnen opbouwen met kleine producenten waarmee zij samenwerken om tot de beste specerijen en kruiden ter wereld kunnen komen. Inmiddels staat de 8e generatie aan het roer.

 

Less is more

Goede specerijen zijn voller, rijker en expressiever in smaak. Bij thiercelin liggen geen kant en klare producten in het magazijn klaar. Pas als men een aanvraag binnen krijgt worden producten verwerkt en verpakt. Specerijen horen ‘vers’ te zijn om hun volle potentie te ervaren. Kwaliteit en werkwijze zorgen voor een exceptionele intensiteit waardoor er minder van nodig is en men dus vaak goedkoper uit is in gebruik.

 

Master parfumier

Specerijenmixen hebben vaak een lange ontstaansgeschiedenis. De samenstelling heeft een oorsprong uit een bepaald gebied maar verschilt vaak lokaal van ingrediënten en doseringen. Een specerijenmix valt dus wel binnen kaders maar heeft dus nooit een specifieke vaste receptuur. Naast dat men lokaal op eigen wijze samenstelt zijn er ook elke oogst verschillen in de ingrediënten. Het is en blijft een natuurproduct en deze zijn altijd veranderlijk. Bij het maken van een mix is er dus altijd sturing nodig om tot een goed resultaat te komen.

Thiercelin beschikt over een meestermixer, ooit opgeleid als parfumier. Hij is de neus van het bedrijf en is verantwoordelijk voor de samenstelling. Met zijn ervaring zorgt hij voor balans, spanning, en het bereiken van het exceptionele smaakbeleving.

Extra informatie

Ingrediënten

Gember.

Alergenen

Geen.

Voedingswaarde per 100gr

Energie: kJ / kcal
Vetten: GR
Waarvan verzadigd vet: GR
Koolhydraten: GR
Suiker: GR
Eiwitten: GR
Zout: GR